Sajtkészítő
OKJ szerinti azonosítószáma: 31 541 07
A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
- Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó
- Fehérsajtkészítő
- Keménysajt-készítő
- Lágysajt-kezelő
- Ömlesztettsajt-főző
- Sajtdaráló
- Sajtérlelő
- Sajtkészítő
- Sajtkezelő
- Sajtpréselő
A Sajtkészítő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- az alapanyagokat (különböző állatfajok teje) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
- különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
- natúr és ízesített friss sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
- érlelt (lágy, félkemény, kemény) sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
- túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész sajtokat ellenőrizni és minősíteni
- sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani, CIP rendszert működtetni
- sajtüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
- melléktermékeket, hulladékokat kezelni
- a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni
A Sajtkészítő képzés megkezdésének szükséges feltételei:
- Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
- Szakmai előképzettség: nincs
- Előírt gyakorlat: nincs
- Pályaalkalmassági követelmények: nincs
- Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
- Szintvizsga: nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
- 30%-elmélet
- 70%-gyakorlat
A képzés óraszáma:326 óra (Elmélet: 96 óra, Gyakorlat: 224 óra + 6 tanóra Környezeti, fenntarthatósági ismeretek)
Az 31 541 07 azonosító számú, Sajtkészítő megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10898-12 Sajt- és túrógyártás
- 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- Környezeti, fenntarthatósági ismeretek
A Sajtkészítő komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele.