http://www.kaposvarikepzesek.hu

Sajtkészítő

 

OKJ szerinti azonosítószáma: 31 541 07

A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • Tejfeldolgozó, tejtermékgyártó
  • Fehérsajtkészítő
  • Keménysajt-készítő
  • Lágysajt-kezelő
  • Ömlesztettsajt-főző
  • Sajtdaráló
  • Sajtérlelő
  • Sajtkészítő
  • Sajtkezelő
  • Sajtpréselő

A Sajtkészítő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:


A Sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • az alapanyagokat (különböző állatfajok teje) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
  • különböző típusú kultúrákat, oltókat és egyéb adalék- és ízesítő anyagokat alkalmazni
  • natúr és ízesített friss sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
  • érlelt (lágy, félkemény, kemény) sajtokat készíteni különböző állatfajok tejének felhasználásával
  • túrót gyártani különböző állatfajok tejének felhasználásával
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész sajtokat ellenőrizni és minősíteni
  • sajtféleségeket darabolni, szeletelni, csomagolni, túrót adagolni, csomagolni
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani, CIP rendszert működtetni
  • sajtüzem víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
  • melléktermékeket, hulladékokat kezelni
  • a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni
  • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni

A Sajtkészítő képzés megkezdésének szükséges feltételei:

  • Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Szakmai alkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

  • 30%-elmélet
  • 70%-gyakorlat

A képzés óraszáma:326 óra (Elmélet: 96 óra, Gyakorlat: 224 óra + 6 tanóra Környezeti, fenntarthatósági ismeretek)

 

Az 31 541 07 azonosító számú, Sajtkészítő megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10898-12 Sajt- és túrógyártás
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • Környezeti, fenntarthatósági ismeretek

A Sajtkészítő komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:


Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele.