http://www.kaposvarikepzesek.hu

Gyümölcspálinka gyártó

OKJ szerinti azonosítószáma: 31 541 04

A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő
  • Pálinkafőző
  • Szeszfőző
  • Szeszfőző mester
  • Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
  • Cefréző
  • Szeszdesztilláló
  • Szeszerjesztő
  • Töltőgépkezelő

A Gyümölcspálinka-gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:


A Gyümölcspálinka-gyártó feladata a gyümölcspálinka-gyártás technológiájának (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, főzés, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni
  • a cukortartalmat, borok alkoholtartalmát meghatározni
  • az alapanyagokat előkészíteni
  • cefrézési eljárásokat végezni
  • alkoholos erjedés mechanizmusát ellenőrizni, irányított erjesztést vezetni
  • kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani
  • lepárlási műveleteket végezni, a főző-, finomító üstöket üzemeltetni
  • mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni
  • érlelést végezni, ellenőrizni
  • deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész gyümölcspálinkákat, borpárlatokat ellenőrizni és minősíteni
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni
  • gépeket, berendezéseket tisztítani, CIP rendszert üzemeltetni
  • pálinkafőzde víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
  • melléktermékeket, hulladékokat kezelni
  • a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni,
  • vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni

A Gyümölcspálinka-gyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:

  • Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

  • 30%-elmélet
  • 70%-gyakorlat

A képzés óraszáma: 240 óra (Elmélet: 72 óra, Gyakorlat: 168 óra)

 

Az 31 541 04 azonosító számú, Gyümölcspálinka-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése

A Gyümölcspálinka-gyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

 

Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele.