Gyümölcspálinka gyártó
OKJ szerinti azonosítószáma: 31 541 04
A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
- Borász és egyéb szeszesitalgyártó, szikvízkészítő
- Pálinkafőző
- Szeszfőző
- Szeszfőző mester
- Élelmiszer-, italgyártó gép kezelője
- Cefréző
- Szeszdesztilláló
- Szeszerjesztő
- Töltőgépkezelő
A Gyümölcspálinka-gyártó szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A Gyümölcspálinka-gyártó feladata a gyümölcspálinka-gyártás technológiájának (gyümölcs és borgazdasági alapanyagok átvétele, cefrekészítés, erjesztés, főzés, finomítás, érlelés, tárolás, töltés, palackozás) szakszerű, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki törvény előírásainak maradéktalan betartása mellett.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- gyümölcs- és borgazdasági alapanyagokat átvenni, minősíteni
- a cukortartalmat, borok alkoholtartalmát meghatározni
- az alapanyagokat előkészíteni
- cefrézési eljárásokat végezni
- alkoholos erjedés mechanizmusát ellenőrizni, irányított erjesztést vezetni
- kierjedt cefrét tárolni, védelmét biztosítani
- lepárlási műveleteket végezni, a főző-, finomító üstöket üzemeltetni
- mérőműszereket, biztonságtechnikai berendezéseket kezelni
- érlelést végezni, ellenőrizni
- deríteni, szűrni, szeszfokot beállítani, palackozni
- gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a kész gyümölcspálinkákat, borpárlatokat ellenőrizni és minősíteni
- technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni
- gépeket, berendezéseket tisztítani, CIP rendszert üzemeltetni
- pálinkafőzde víz- és energia-gazdálkodását megszervezni
- melléktermékeket, hulladékokat kezelni
- a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni,
- vállalkozást indítani, működtetni, termékeket értékesíteni
A Gyümölcspálinka-gyártó képzés megkezdésének szükséges feltételei:
- Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
- Szakmai előképzettség: nincs
- Előírt gyakorlat: nem
- Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
- Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
- Szintvizsga: nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
- 30%-elmélet
- 70%-gyakorlat
A képzés óraszáma: 240 óra (Elmélet: 72 óra, Gyakorlat: 168 óra)
Az 31 541 04 azonosító számú, Gyümölcspálinka-gyártó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10897-12 Gyümölcspálinka-gyártás és jövedéki szabályozás
- 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
A Gyümölcspálinka-gyártó komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele.