Borász
OKJ szerinti azonosítószáma: 31 541 02
E-000207/A 027
A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
- Szőlő-, gyümölcstermesztő
- Szőlész, borász (mezőgazdasági)
- Szőlő- és gyümölcstermesztő
- Szőlőmunkás
- Szőlőoltó, -metsző
- Szőlőtermesztő
- Vincellér
A Borász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A borász feladata a mezőgazdaság területén a szőlőültetvények alapfeladatainak ismerete, végzése. Az élelmiszeriparon belül a borászati feladatok teljes vertikumának ismerete, végzése kiegészítve a minőségbiztosítással, alap marketing és borturizmusi ismeretekkel, valamint a pezsgő és csemegeborok, borkülönlegességek gyártási fázisának elsajátításával.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése)
- a szüretet előkészíteni
- a feldolgozást megszervezni
- a bor erjesztését elvégezni
- az újbort kezelni, javítani, készre kezelni
- a palackozást megoldani
- a speciális borkészítményeket előállítani
- laboratóriumi minőségbiztosítást végezni
- a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel rendelkezik
- elvégezni a szakmai adminisztrációt - tisztában van a környezet
- és munkavédelmi feladatokkal - rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel
- egyéb italkészítési ismereteknek is a birtokában van
A Borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:
- Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
- Szakmai előképzettség: nincs
- Előírt gyakorlat: nem
- Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
- Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
- Szintvizsga: nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
- 30%-elmélet
- 70%-gyakorlat
A képzés óraszáma: 400 óra (Elmélet: 120 óra, Gyakorlat: 280 óra)
Az 31 541 02 azonosító számú, Borász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10944-12 Borászati gyakorlat
- 10943-12 Borászati szakmai gépek
- 10906-12 Borászati technológia
- 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- 10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok
A Borász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele. Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.