http://www.kaposvarikepzesek.hu

Borász

 

OKJ szerinti azonosítószáma: 31 541 02

E-000207/A 027

 

A szakképesítés szintje: alsó középfokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Élelmiszergyártás (541)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • Szőlő-, gyümölcstermesztő
  • Szőlész, borász (mezőgazdasági)
  • Szőlő- és gyümölcstermesztő
  • Szőlőmunkás
  • Szőlőoltó, -metsző
  • Szőlőtermesztő
  • Vincellér

A Borász szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:


A borász feladata a mezőgazdaság területén a szőlőültetvények alapfeladatainak ismerete, végzése. Az élelmiszeriparon belül a borászati feladatok teljes vertikumának ismerete, végzése kiegészítve a minőségbiztosítással, alap marketing és borturizmusi ismeretekkel, valamint a pezsgő és csemegeborok, borkülönlegességek gyártási fázisának elsajátításával.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése)
  • a szüretet előkészíteni
  • a feldolgozást megszervezni
  • a bor erjesztését elvégezni
  • az újbort kezelni, javítani, készre kezelni
  • a palackozást megoldani
  • a speciális borkészítményeket előállítani
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végezni
  • a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel rendelkezik
  • elvégezni a szakmai adminisztrációt - tisztában van a környezet
  • és munkavédelmi feladatokkal - rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel
  • egyéb italkészítési ismereteknek is a birtokában van

A Borász képzés megkezdésének szükséges feltételei:

  • Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

  • 30%-elmélet
  • 70%-gyakorlat

A képzés óraszáma: 400 óra (Elmélet: 120 óra, Gyakorlat: 280 óra)

 

Az 31 541 02 azonosító számú, Borász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10944-12 Borászati gyakorlat
  • 10943-12 Borászati szakmai gépek
  • 10906-12 Borászati technológia
  • 10890-12 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 10948-12 Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok

A Borász komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:


Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele. Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.