http://www.kaposvarikepzesek.hu

Sommelier

 

OKJ szerinti azonosítószáma: 35 811 01

A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • Sommelier

A Sommelier szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:


A sommelier tervezi, karban tartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja, az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • folyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén
  • aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében
  • értékesítés -ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani
  • felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából
  • pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját
  • kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját
  • a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni
  • folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését
  • alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén
  • kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén
  • ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját
  • ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját
  • Megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén
  • ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat
  • felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában
  • kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez

A Sommelier képzés megkezdésének szükséges feltételei:

  • Bemeneti kompetenciák: nincs
  • Iskolai előképzettség: nincs
  • Szakmai előképzettség:szőlész-borász alap-szakképesítés vagy középfokú vendéglátóipari végzettség
  • Előírt gyakorlat: nem
  • Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
  • Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

  • 40%-elmélet
  • 60%-gyakorlat

A képzés óraszáma: 480 óra (Elmélet: 192 óra, Gyakorlat: 288 óra)

 

Az 35 811 01 azonosító számú, Sommelier megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 10949-12 A Sommelier tevékenysége

A Sommelier komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:


Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele.