Sommelier
OKJ szerinti azonosítószáma: 35 811 01
A szakképesítés szintje: középfokú szakképesítés-ráépülés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: szakképesítés-ráépülés
Szakmacsoport: Élelmiszeripar
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
- Sommelier
A Sommelier szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:
A sommelier tervezi, karban tartja és kezeli az étterem teljes hazai és külföldi italválasztékát és szivarkínálatát. Tervezi, követi a fogyást, raktárkészlettel gazdálkodik. Fogadja, ital ajánlásaival ellátja, az étterembe érkező vendégeket, részükre értékesít, italokat és szivart szolgál fel szakszerűen, majd búcsúztatja őket.
A szakképesítéssel rendelkező képes:
- folyamatosan képezni magát a borászati évjáratok területén
- aktívan részt venni az asztalszerviz ízléses elkészítésében
- értékesítés -ösztönző stratégiákat bevezetni és meg valósítani
- felkészülni az italok mellé ajánlott ételek elkészítési technológiájából
- pontosan ismerni a hazai borvidékek jellemző borait, kultúráját
- kiemelten kezelni a saját és munkahelyének higiéniáját
- a felszolgálói csapatmunkába zökkenőmentesen beilleszkedni
- folyamatosan figyelemmel kísérni a munkájához szükséges eszközök, gépek fejlődését
- alapvető tudással rendelkezni a vendéglátás, a konyhatechnika, a nyersanyagkezelés területén
- kellő felkészültséggel rendelkezni a borászati technológia területén
- ismerni a szénsavas italok készítési technológiáját
- ismerni a borkülönlegességek készítésének technológiáját
- Megfelelő logisztikai képességgel rendelkezni a raktározás területén
- ismerni a bor nyilvántartásával kapcsolatos jövedéki előírásokat
- felkészülni a koktélok párlatok, az ásványvizek, az üdítőitalok és a szivarok minősítésében és ajánlásában
- kellő szakértelemmel rendelkezni a kávék és teák italválasztékának ismertetéséhez
A Sommelier képzés megkezdésének szükséges feltételei:
- Bemeneti kompetenciák: nincs
- Iskolai előképzettség: nincs
- Szakmai előképzettség:szőlész-borász alap-szakképesítés vagy középfokú vendéglátóipari végzettség
- Előírt gyakorlat: nem
- Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
- Szakmai alkalmassági követelmények: szükségesek
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
- Szintvizsga: nincs
Elmélet/gyakorlat aránya:
- 40%-elmélet
- 60%-gyakorlat
A képzés óraszáma: 480 óra (Elmélet: 192 óra, Gyakorlat: 288 óra)
Az 35 811 01 azonosító számú, Sommelier megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:
- 10949-12 A Sommelier tevékenysége
A Sommelier komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele.