http://www.szuperagro.hu
http://www.kaposvarikepzesek.hu

Konyhai kisegítő

OKJ szerinti azonosítószáma: 21 811 01

A szakképesítés szintje: alsófokú részszakképesítés
A szakképesítés tanulmányi területe: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás (811)
A szakképesítés típusa: részszakképesítés

Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika

A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:

  • Konyhai kisegítő
  • Konyhalegény
  • Konyhalány
  • Konyhai dolgozó
  • Ételkiosztó, tálaló

A Konyhai kisegítő szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:


Alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei. Előkészíti a tevékenységéhez szükséges helyiségeket, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat, anyagokat, gondoskodik a tisztántartásukról. Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételek jellegének megfelelően előkészíti a nyers- és feldolgozott élelmiszereket. Alkalmazza a konyhatechnológiai műveleteket.

 

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • szakács felügyelete mellett végezni munkáját
  • gombákat, állati, növényi eredetű nyers és feldolgozott élelmiszereket előkészíteni
  • alapételeket készíteni, szükség esetén tálalni: egyszerű standard ételeket készíteni (étel kiegészítő salátákat, köreteket, főzelékeket azokhoz feltéteteket [egyben, szeletben, vagdaltnak sült húsok, pörköltek, tojás feltétek], egyszerű híg és sűrített leveseket, azok betéteit, egyszerű tésztaételeket [kevert tészták, főzéssel készített egyszerű gyúrt- illetve száraztészta ételek])
  • tevékenységét az élelmiszerbiztonsági, valamint balesetvédelmi, a munkavédelmi és tűzrendészeti szabályok betartásával végezni

A Konyhai kisegítő képzés megkezdésének szükséges feltételei:

  • Bemeneti kompetenciák: nincs
  • Iskolai előképzettség: befejezett iskolai végzettséget nem igényel
  • Szakmai előképzettség: nincs
  • Előírt gyakorlat: nincs
  • Pályaalkalmassági követelmények: nincs
  • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükségesek
  • Szintvizsga: nincs

Elmélet/gyakorlat aránya:

  • 30%-elmélet
  • 70%-gyakorlat

A képzés óraszáma: 240 óra (Elmélet: 72 óra, Gyakorlat: 168 óra)

 

A 21 811 01 azonosító számú, Konyhai kisegítő megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak listája:

  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai

Konyhai kisegítő komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:


Valamennyi modulból a modulzáró vizsga eredményes letétele.